Никола Каравасилев – „(Не)спокойната Вселена“

Премиера в „Гледай наука“. Има ли галактики канибали? Колко звезди можем да видим на небето? А какво става, когато се „пенсионират“? Защо представата за топлите и студените цветове ни е грешна? От къде идва желязото на Земята? Какво влияние имат върху нас промените в Космоса? И най-вече колко е спокойна Вселената? Това е малка част от въпросите, чиито отговори ще научим от астрофизика Никола Каравасилев в лекцията му „(Не)спокойната Вселена“.

Днес в „Гледай наука“ правим премиера на видеото, заснето на първото научно-популярно събитие на MediaBricks.bg – „Science Bricks: Наука с кауза“. На 19 октомври 2019 г. Никола Каравасилев заедно с Наско Стаменов, доц. Аспарух Камбуров и проф. Николай Денков изнесоха прекрасни лекции пред стотици фенове на науката. Всички приходи от продадените билети отидоха в подкрепа на подготовката на българските олимпийци по природни науки.

Никола Каравасилев е сред най-добрите млади учители по физика и астрономия в България. Повече от 10 години обучава ученици от цялата страна, които се подготвят за международни състезания по астрономия, физика и астрофизика. Той е ръководител на няколко олимпийски отбора, които участват в най-престижните състезания по природни науки в света. Ученици на Никола редовно печелят медали за България. Той е учител в Izzi Science for Kids и в ПЧМГ.

В лекцията си той ни разказва за това дали Вселената е толкова спокойна, колкото всички си мислим, или в нея се случват истински катаклизми. От Никола научаваме, че галактиките понякога могат да са канибали, като се поглъщат една друга, както и какво ще се случи, ако звезда от тип бяло джудже „преяде“. Научаваме защо няма никакъв шанс Слънцето да се превърне в черна дупка, а в края на живота си ще изстине тихо и кротко. Освен това ще разберем защо ни е грешна представата за топло и студено, която ни дават кранчетата на мивките.

Първото научно-популярно събитие „Science Bricks: Наука с кауза“ бе организирано от MediaBricks.bg. Основен партньор е Частно училище Izzi Science for Kids.

Всички приходи от продадените онлайн и на място билети отидоха директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Събитието се осъществи с подкрепата на: MDV Professional Education, Vivacom, София Тех Парк, Фондация „Карол Знание“.

Партньори на събитието са: Частно училище Izzi Science for Kids, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Български Дарителски Форум, Британски съвет в България, Фондация Еврика, Ratio, Подкаст „Почти наука“, „Абордаж“, Форум Демокрит, Катедра Астрономия към СУ, TechnoMagicLand, Географ БГ, Съюз на Учените в България, Съюз на Физиците в България.