Бърза наука: „Гравитационни вълни“ с астрофизика Никола Каравасилев (епизод 1 и 2) (видео)

Какво е гравитация? Как пътува тя през пространството и какво представяла тя според Айнщайн? Какви са характеристиките на гравитационните вълни? И кое е първото истинско косвено доказателство за тяхното съществуване? Всичко това ще научите от първите два епизода от научнопопулярната видеопоредица „Бърза наука“, посветени на гравитационните вълни. Наш пътеводител е астрофизикът Никола Каравасилев, който в рамките на 10 минути на епизод ще ни потопи в света на науката на разбираем език.

Епизодите са направени в партньорство с ЧОУ Izzi Science for Kids и са заснети в училищната им лаборатория.

Видеото е заснето с Panasonic Lumix S1H.

Никола Каравасилев e завършил НПМГ и Физическия факултет на СУ. Той е учител по физика и астрономия, ръководител на няколко национални ученически отбора, които представят страната ни в най-престижните международни състезания по физика, астрономия и астрофизика. Той един от създателите и основни учители по наука в ЧОУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище със засилено изучаване на природни науки. Никола води учебни занятия и в ПЧМГ и НПМГ. От много години той подготвя талантливи ученици за техните изяви на национално и международно ниво.

В епизод 1 от серията за гравитационните вълни ще научим на какво е способна гравитацията. Ще обсъдим въпроса за хипотетичната частица гравитон. Ще погледнем и към Общата теория на относителността на Айнщайн. Ще разберете кой го е накарал да се съмнява в съществуването на гравитационните вълни и кой учен е спасил неговото теоретично откритие.

В епизод 2 ще се гмурнем в първите опити на учените да засекат гравитационни вълни. Дори самият Ричард Файнман е имал предложение как експериментално можем да ги засечем. В епизода ще разберем и за първото истинско косвено доказателство, което подкрепя теорията на Айнщайн и въодушевява физиците по цял свят, че гравитационни вълни наистина съществуват.