Виолета Желязкова – „Нови инфекциозни заболявания в дивата природа“

Днес отново сме на гости на Националния природонаучен музей към БАН, където ще разберем как дивите животни могат да пренасят заболявания, опасни за човека, и обратното. В онлайн лекцията „Нововъзникващи инфекциозни заболявания в дивата природа“ на докторантката Виолета Желязкова ще научим  как през последните десетилетия привнасянето на болестотворни микроорганизми, чужди за екосистемите, се превърна в една от основните заплахи за световното биоразнообразие.

Записът на видеото е направен от Националния природонаучен музей на 30 март 2020 г. по време на онлайн лекцията на Виолета Желязкова. Лекцията е подходяща както за възрастни така и за ученици. От Националния природонаучен музей ще продължат да организират освен учебни лекции, и такива за широка публика. За да не пропуснете следващите им изяви следете страницата на музея във facebook – https://www.facebook.com/nmnhs/

(Лекцията на д-р Латинка Христова – „Изгубеният свят на българските динозаври“ може да видите ТУК)

През последните десетилетия привнасянето на болестотворни микроорганизми, чужди за екосистемите, се превърна в една от основните заплахи за световното биоразнообразие. Процесът е известен като патогенно замърсяване и често е свързан с човешки дейности като международен транспорт и търговия, както и с все по-агресивното навлизане на хора в доскоро дивите територии. По време на лекцията ще разберете кои са най-сериозните нововъзникнали инфекциозни заболявания в природата към настоящия момент, какви са историите на тяхното разпространение и последствията от него. Не на последно място, ще си поговорим за екосистемните услуги и тяхната значимост за хората.