Никола Каравасилев – „Гравитационни вълни“

Днес ще научим повече за едно от най-значимите открития на съвременната физика.  Астрофизикът Никола Каравасилев ще ни разкаже за гравитационните вълни, които са теоретично предсказани от Айнщайн още преди 100 години, но чак през 2015-а са засечени с експеримент.

Още видео лекции може да намерите тук – Остани си вкъщи & гледай наука!

Лекцията е изнесена от Никола на 7 февруари 2019 година по време на Кръжока по астрономия, организиран от катедра Астрономия към СУ. В нея ще научите повече за гравитацията – едно от четирите фундаментални взаимодействия във Вселената, което на практика е навсякъде около нас. Гравитационните вълни са теоретично предсказани от Алберт Айнщайн още през 1915-а, но чак 100 години по късно са засечени с експеримент. Те се явяват изцяло нов източник на информация за Вселената. Във видеото ще разберете историята зад това научно откритие и защо е толкова важно. И как гравитационните вълни ще се превърнат в нов далечен вестоносец на наука.

Никола Каравасилев e учител по физика и астрономия, ръководител на няколко национални ученически отбора, които представят страната ни в най-престижните международни състезания по физика и астрономия. Той един от създателите и основни учители по наука в ЧНУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище със засилено изучаване на природни науки. Никола води учебни занятия и в ПЧМГ и НПМГ. От много години той ръководи няколко школи за подготовка на талантливи ученици. Негови ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни надпревари по астрономия, физика и астрофизика.