Никола Каравасилев – „Цветовете в Космоса“

Днешната лекция отново ще ни отведе в Космоса. Астрофизикът Никола Каравасилев ни разкрива сложните физични процеси, които стоят зад красивите цветни снимки на далечните космически обекти. От Никола ще разберем кои са най-впечатляващите природни картини, които астрофизиците изучават. В лекцията „Цветовете в Космоса“, изнесена в Кръжока по астрономия, няма да пропуснем и невидимите за нашите очи „цветове“.

Лекцията на Никола Каравасилев се проведе на 13 февруари 2020 година по време на Кръжока по астрономия. Видеото днес е предоставено от организаторите от катера Астрономия към СУ.

В лекцията Никола Каравасилев ни разказва за това как се проявяват различните цветове от видимия спектър на небето. Подробно, но и на достъпен за широката публика език обяснява процесите, които ги пораждат. Пояснява кои всъщност са студените и горещи цветове и кой е най-яркият цвят на нашето собствено Слънце. В допълнение, ще разгледаме Космоса в невидимите за нашите очи „цветове“.

Никола Каравасилев e учител по физика и астрономия, ръководител на няколко национални ученически отбора, които представят страната ни в най-престижните международни състезания по физика и астрономия. Той един от създателите и основни учители по наука в ЧНУ Izzi Science for Kids, което е първото начално училище със засилено изучаване на природни науки. Никола води учебни занятия и в ПЧМГ и НПМГ. От много години той ръководи няколко школи за подготовка на талантливи ученици. Негови ученици редовно са сред най-добре представящите се на националните и международни надпревари по астрономия, физика и астрофизика.