Наско Стаменов – „Да завладеем Космоса“

Премиера в „Гледай наука“:

Какво ни трябва, за да завладеем Космоса? Трябва ни ракета! А какво представлява ракетата – седалка върху експлозиви. Останалото са само критично важни за живота подробности. Химикът Наско Стаменов ни е подготвил много интересно приключение в науката за материалите, които ни трябват, за да завладеем Космоса. От лекцията му ще научите какво е общото между покритието на някои космически капсули, кравите и картина на Мане. Кои са най-популярните смеси за изстрелване на ракети и колко са важни заварките? И, разбира се, как астронавтите се предпазват от радиацията в Космоса?

Днес в „Гледай наука“ правим видеопремиера на втората лекция от първото научно-популярно събитие на MediaBricks.bg – „Science Bricks: Наука с кауза“. На 19 октомври 2019 г. Наско Стаменов заедно с Никола Каравасилев, доц. Аспарух Камбуров и проф. Николай Денков изнесоха прекрасни лекции пред стотици фенове на науката. Всички приходи от продадените билети отидоха в подкрепа на подготовката на българските олимпийци по природни науки.

Наско Стаменов е един от най-успешните комуникатори на науката в България. Той преподава химия както на начални класове, на гимназисти, така и на студенти, а в допълнение ръководи ученически отбори на международни състезания. Наско е част и от „Корпус за Бързо Гърмене“ – най-атрактивният научен екип, който зрелищно рекламира химията. Той е учител в НПМГ и Izzi Science for Kids.

Първото научно-популярно събитие „Science Bricks: Наука с кауза“ бе организирано от MediaBricks.bg. Основен партньор е Частно основно училище Izzi Science for Kids.

Всички приходи от продадените онлайн и на място билети отидоха директно в дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Събитието се осъществи с подкрепата на: MDV Professional Education, Vivacom, София Тех Парк, Фондация „Карол Знание“.

Партньори на събитието са: Частно училище Izzi Science for Kids, Сдружение на олимпийските отбори по природни науки, Български Дарителски Форум, Британски съвет в България, Фондация Еврика, Ratio, Подкаст „Почти наука“, „Абордаж“, Форум Демокрит, Катедра Астрономия към СУ, TechnoMagicLand, Географ БГ, Съюз на Учените в България, Съюз на Физиците в България.