Проф. Димитър Съсълов – „Звезди, планети и живот: лабораторни експерименти“ (видео)

Гледайте най-новата лекция на световнопризнатия проф. Димитър Съсълов – астроном в Харвардския университет, която изнесе онлайн на 30 март по покана на Физическия факултет на СУ. Темата на проф. Съсълов, който е директор на мултидисциплинарния център Harvard Origins of Life Initiative, бе „Звезди, планети и живот: лабораторни експерименти“. През последните няколко години международна група от учени разработи система от химически реакции, които обещават, в скоро време, да доведат до създаването на функциониращи протоклетки в лабораторни условия. Тази система от химически реакции се базира на начални условия от астрофизиката (звезден ултравиолетов спектър) и геофизиката, и на рядко срещани молекулни квантови процеси.

Лекцията разглежда някои от последните лабораторни експерименти и бъдещите насоки при тези изследвания. Факултетният семинар се състоя на 30 март в Zoom и записът е направен от Физическия факултет на СУ:

Проф. Димитър Съсълов защитава докторска степен по физика през 1988 г. във Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и докторска степен по астрономия през 1990 г. в Университета на Торонто, Канада. Занимава се с изследвания на връзката между вещество и излъчване както в звездните и планетните атмосфери, така и в техните вътрешни слоеве.

Професор Съсълов е един от водещите изследователи на космическия телескоп Kepler. Автор е на над 600 научни публикации, цитирани над 25 000 пъти. Девет от публикациите му са в най-престижното научно списание в света – Nature. Научно-популярната му книга – „The Life Of Super-Earths“ (2012) е издадена на български през 2013 г. („Животът на свръхземите“).